Demetria

Nem tabu, ha mentális problémád van! Nem vagy bolond!

 Külföldről jött a hír, hogy egy alkalmazott mentális kimerültségre hivatkozva két nap szabadságot kért, amit meg is kapott. Emellett pedig még dicséreték is, amiért ezt merte vállalni. Ma Magyarországon ezt nem nagyon lehet megtenni. Ugyanis, ha valakinek mentális problémája van, vagy esetleg ugyanígy kimerült, az hallgat. Hallgatni kell! Kicsiny országunkban szégyen, tabunak számító dolog, ha valaki mentális problémákkal küszködik. Felvállalni nem lehet, mert akkor összesúgnak a háta mögött, hogy ” Nézd, itt jön a Juli, tiszta bolond!” Akkor most mesélek neked Juliról, a problémájáról és, hogy mi  van valójában a ” bolond” szó mögött. 

Juli évek óta depresszióval küzd, és pánik rohamai vannak. Sok időbe telt mire felismerte, hogy a testi panaszai lelki eredetűek és, hogy ezeknek nevük is van. Sokat olvasott a témában és kutatott az interneten, miközben a napjai néha a pokolban teltek számára. Agyában sokszor lepörögtek már azok a reggelek, amikor semmi jót nem érzett magában és a világban. Legszívesebben a fejébe húzta volna a takarót, hogy az nap ne kelljen felkelnie. Mázsás súlynak érezte az egész testét, ami nem bírt felemelni, de dolgoznia kellett. Rutinosan, robotszerűen végezte a reggeli rituáléját. Megitta a kávét, összepakolta a holmiját. A tükörbe nézve legszívesebben sírva fakadt volna, de okot nem tudott mondani, miért érezte így. Nem volt oka rá. Szép otthon, jó munkahely és szerető barátok, család vette körül. Mégis úgy érezte sokszor, hogy nem boldog. 
Senkinek nem beszél arról, hogy egy nap hányszor keríti hatalmába a mélabússág, a fáradtság és a sírhatnék. Magának sem tudja megmagyarázni, akkor mit mondjon a környezetének? 
A napjai hol jobbak, hol rosszabbak. Évekig hordozta magában a titkot, amikor egy napon már nem bírta tovább. Fel akarta adni. Az élet viszont másképp döntött. Nem hagyta, hogy feladja. A titok viszont nem volt tovább titok. Mindenki tudta, hogy mi történt és senki nem értett semmit. Bolond. Ennyi volt a válasz és mindenki tovább lépett. 
Juli pedig legszívesebben mesélt volna, el akarta mondani, megmagyarázni. Ha lehetőséget kapott volna, akkor ezek hangzottak volna el tőle: 

Kép forrása: pexels.com

Te, aki bolondnak tartasz, és nem értesz. Tudod milyen, amikor rád tör egy pánik roham? Ijesztő, félelmetes és kétségbeejtő. Fulladsz, sírsz, reszketsz. Úgy érzed itt a vég, most fogsz meghalni. Aztán megnyugszol. A sírás elmúlik, de még remegsz. Nem érted az egészet. Félsz. 

Te, aki azt mondod gyenge vagyok, tudod milyen érzés, mikor az egyik pillanatban jó kedved van, a másikban pedig úgy érzed sírni akarsz? Csak állsz a főzőpult előtt, vidám dal szól, énekelsz, aztán egy villanás alatt elmúlik. Ébredtél már úgy, hogy magadnak sem tudtad megmagyarázni, hogy miért nem akarsz tovább élni? Én igen. Semmi okom az ilyen érzésekre, de nem tudom irányítani őket. Jönnek. Maguktól. Váratlanul. 

Te, aki azt mondod, hogy a könnyebbik utat akartam választani, tudod, hogy meddig gondolkodtam én ezen a tetten? Talán ez volt a legnehezebb döntésem, de megléptem, mert úgy éreztem, hogy megőrülök, hogy nem bírom tovább. Csendet akartam, békét és nyugalmat. Igen, valahol ez volt a legkönnyebb, de a legnehezebb döntés is. Az élet másképp alakult. Kaptam egy új esélyt. Talán nem is akartam igazán. Csak kiáltani akartam egy nagyot, hogy ne kelljen tovább ezt a terhet egyedül cipeljem. 

Kép forrása: pexels.com

Nem tabu, ha problémád van, ha úgy érzed ki vagy merülve. A környezeted nehezen fogja elfogadni, mert a társadalom másképpen tekint az ilyen emberekre. Igen megbélyegzik, bolondnak és gyengének tartják. Pedig erő kell ahhoz, hogy tartsd magad, hogy ott legyen a mosoly, a minden rendben tekintet. Ehhez iszonyatos erő kell. Közben pedig alig várod, hogy haza érj és ott egy kicsit kiereszd a gőzt. Otthon a négy fal között az lehetsz, aki vagy. Ne szégyellj segítséget kérni! Vállald a problémád, hogy ne kelljen egyedüli cipelni a gondjaidat! Nem vagy gyenge, sem pedig bolond. Benned is van érték! Egyszerűen csak meg kell tenned az első lépést a segítség felé, hogy a napjaid könnyebbek legyenek! Nehéz lesz, de képes vagy meglépni! 

 hands-woman-apple-desk

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!